En månad avklarad

Nu har jag varit vegetarian en månad. Det som jag från början trodde skulle bli otroligt svårt, men visade sig vara mycket lättare än vad jag trott. Jag har under en månads tid avstått från att äta något jag trodde jag inte skulle klara mig utan, nämligen kött.

Denna månad har gått otroligt bra och jag är glad över att jag valt att vara vegetarian, det har gjort mig mer nyfiken på matlagning och jag har lärt mig att laga bättre mat. Det är inga problem att få ihop en god och hälsosam kost utan kött. Det krävs kanske ibland mer fantasi men svårt är det verkligen inte.

Det har även varit ekonomiskt att vara vegetarian, då kött är något som är väldigt dyrt, medans bönor och grönsaker har jag kunnat få till ett billigare pris. Speciellt när vi har en affär som säljer grönsaker otroligt billigt, då kan det inte vara annat än perfekt.


En annan aspekt jag kan tänka mig som är positiv med tanke på att vara vegetarian, det är utsläppen av koldioxid minskar, köttproduktionen släpper ut otroliga mängder. Därför är det även miljövänligare att vara vegetarian.


Hur kommer jag nu göra med min nya kunskap. Jo, jag kommer fortsätta att endast laga vegetarisk kost hemma och även när jag är ute och äter kommer jag beställa vegetariskt. Däremot kommer jag inte säga nej till kött om jag blir bjuden på middag m.m. Sedan kommer jag också äta upp det kött som jag har i hemmet, eftersom jag tycker det är dumt att slänga mat. Detta innebär att jag kommer äta lite fiskbullar, pasta med skinka och även min skinkost som ligger i kylen.  För mig är detta ett stort steg och jag kan inte lova att det håller för alltid, men just nu är det så jag kommer leva.

 

Nu är det dags för en ny utmaning, denna tror jag kommer bli riktigt tuff för min del. Jag ska nämligen ha en sockerfri månad! Det innebär att jag inte ska äta godis, chips, kakor, fika, tårta, glass eller läsk och vad nu mer som kan höra till den kategorin. Jag kommer inte äta sylt eller socker till filen heller. Däremot kommer jag självklart få äta frukt och bär även om det innehåller fruktsocker, men det tycker jag är okej. Det här kommer nog bli svårt för mig, riktigt svårt. Men jag är redo utmaningen och jag ska göra allt för att klara den! 


Vegetarisklasange i ugnen

Just nu håller jag på att laga lunch/middag, det blir en vegetarisklasange med spenat och champinjoner. Fick lite panik då jag insåg när jag kom hem igår att jag köpt 3-4 kg champinjoner, vill ju hinna tillaga det innan det blir dåligt. Så då kom jag på att göra lasangen! Helt ärligt så är det första gången jag gör lasange, men det ser ut att bli riktigt gott, om ett tag får jag veta. Om det blir lyckat kan jag lägga ut recept på det, känns ganska meningslöst annars.

Detta med att vara vegetarian underlättar otroligt mycket då vi har en affär nere på torget som säljer hur mycket grönsaker som helst till otroliga priser! svampen igår betalade jag 20 kr för, jag har kunnat köpa tre honungsmeloner för en tia. Helt perfekt! 

Packet med posten




 
 
Igår kom det ett paket med posten till mig! Min Vegetariska kokbok som jag buda hem på tradera. Shit vad nice att kunna få fler bra recept på vegetarisk mat! Är det någon som har kokboken och har ett favoritrecept? För min tanke är faktiskt att jag ska fortsätta vara vegetarian även när juni tar slut. Men jag ska skriva mer om mina tankar om denna månad som vegetarian snart, det kommer nog ikväll men just nu har jag inte riktigt tid. Jag har lite grejer jag måste fixa och sen så ska jag och Elisa dra ut på upptäcksfärd! :)

Slitna Jeans homemade!

Nu har vi lekt lite med mina nya jeans!  Vad tycks?

Före
 
Efter

Problem med appen

Jag har försökt att uppdatera på bloggen genom appen på min telefon, men det har inte gått.. Så därför har det inte blivit några inlägg de senaste dagarna. Men ska försöka göra en uppdatering snart. Jag och Olivia ska snart fixa mina byxor som jag köpte här om dagen, ska försöka få upp en bild sen! ;)

Förändring

Ibland gillar jag inte förändring, fick en chock när jag loggade in på min blogg idag. Det är ju en helt ny design och jag känner mig mest bara lost. Men det är väl samma som när facebook har förändrats, tillslut börjar jag bli van vid det. Men just nu känner jag mig mest bara lost på min egen blogg. Det känns ju inte speciellt lovande. 
 
Nu ska jag gosa ner mig i sängen och försöka sova, då jag inte kan sova allt för länge imorgon. Gonatt! 

Nu ännu grönare


Tidigare idag var jag ute och cyklade för att lära mig hitta lite. Ständigt dök det upp en reklamskylt som jag efter ett tag blev så otroligt arg på. Det var Preems reklam där det står ”nu ännu grönare”. De syftar på att det får in bättre bränsle för miljön. Men NEJ Preem, ni har aldrig varit gröna och ni kommer inte att bli det heller! Den dagen ni slutar att sälja drivmedel till fordon så kommer ni bli gröna.


Jag tycker det verkligen är dags för många att tänka över sin påverkan på miljön. Jag menar inte på att jag är perfekt, jag har mycket att själv förändra. Men jag funderar över mitt val, ett exempel är varje gång jag åkt upp till Piteå det senaste året, alla dessa gånger har jag åkt med tåg. Vi måste både på individ-, nationell och globalnivå göra förändringar för en bättre miljö. En förändring som är radikal, en förändring som gör skillnad, det är en förändring som vi måste se NU!


Vegetarisk kokbok

Nu har även jag hittat mig till den fantastiska sidan tradera! Eller jag har vetat om den, men nu har jag gjort en användare. Detta gör jag för att jag ska kunna buda på en vegetarisk kokbok som jag har hittat där. Det är ju perfekt, för då slipper jag köpen ny, bättre att köpa via tradera. Den jag ska köpa är den rutiga vegetariska kokboken, någon som har den som tycker den är vettig? Jag har förstått som att den är väldigt bra, men om det är någon som har en annan åsikt får ni gärna säga till!

Underbar lördag!

Denna dag var precis vad jag behövde. Jag har bara tagit det lugnt. Började med att vakna upp i soffan då jag tydligen råkat somna där då jag såg en film igår kväll. Åt frukost och såg en film, sen åkte jag en sväng till stan, gick runt och bara provade kläder. Sen nu under kvällen har jag bakat en kladdkaka och sett film. Mysigt och en helt perfekt dag. Imorgon blir det städa, tvätta och sen ska jag ut och cykla och lära mig hitta här omkring om vädret tillåter!

Snart helg!

Mitt schema för sommarens jobb är klart och det ser bra ut! Jag får jobba mycket och det är de jag vill. Får hoppas på att mina lediga dagar bjuder på sol och mycket värme, men just nu ser ju inte den biten så ljus ut. I helgen är min sista oplanerade helg fram tills i mitten av september, jag insåg det här om dagen då jag såg över mitt schema, bokade in resor och besök av vänner.

Däremot är jag inte helt säker på att denna helg blir utan jobb, då det är en del som är sjuka på jobbet och det kanske blir att hoppa in för någon, men jag får väl se. Jobba helg är aldrig fel, bra med cash! Annars ska jag bara njuta av ledigheten och gör lite vad jag känner för i helgen. Har du några planer för din helg?


Kvällsmys med Hilma

Idag blev det jobb lite plötsligt, men det behövs! På nått sätt behövs hyran betalas, det är lite mer verkligt nu när jag bor i egen lägenhet och ska handla egen mat. Alla andra somrar har jag jobbat för att få lite pengar så jag kan göra något rolig eller köpa nått speciellt. Tack vare sommarjobbspengar har det blivit en del resor, kamera, mobil, dator och ja mycket mer. Men nu ska pengarna gå till hyra och mat, men sen kan jag ju göra lite vad jag vill med resten. Men min tanke är att spara pengar så jag kan ge mig ut på en längre resa, kanske om ett år!

 

Efter jobbet kom Hilma hit, vi pratade, såg film och åt massvis med honungsmelon. Jag var innan och köpte tre för 10 kr, det är ju helt sjukt bra pris! Men det var trevligt att få träffa Hilma lite. Nu är jag själv hemma tills på onsdag då både Olivia kommer hit och Jenny och Elisa kommer hem. Vad ska jag hitta på i helgen?



Helt slut

Som rubriken säger så är jag helt slut nu. Jag har jobbat och varit lite ideell efter det, mycket trevligt. Idag fick jag även ett roligt brev med posten, dels inbjudan till 10 års jubileum för projektbildaren. Det var inte allt som fanns i kuvertet, det fanns också ett brev som jag skrivit till mig själv. I slutet hade jag skrivit "Det skulle vara kul om jag fortfarande hade kontakt med tysken" i detta fall är det min vän Marc från just Tyskland och vi har fortfarande kontakt och pratar även nu om att ses, då vi bara har snackat vi internet hittills. Men den meningen i brevet gav mig ett gott skratt, att jag ens hade kommit på att skriva det. 

Ooh, idag också middag på subway, var jag provade deras veggie biff istället för kyckling eller liknande. Måste säga att jag var mycket imponerad och tror att jag i framtiden(även om jag inte fortsätter var vegetarian) kommer välja det istället för kyckling. Iallafall någon gång. Jag tror det är viktigt att jag tar lärdom av denna månad inför framtiden, så att jag lär mig så att jag kan laga god vegetarisk mat, dels för att kunna bjuda på något gott till mina icke köttätande vänner och även själv kunna lätt variera min kost utan kött och med. 

Lite bilder från dagen:

min subway macka


Modiga ungdomar staplade backar, hon kom nästan längst upp! 


Erik Hassle på scen!

Full fart imorgon

Imorgon blir det full fart från morgon till kväll, först jobbar jag från nio till fyra. Efter det ska jag hänga med UNF Halland i kungsbacka på Schools out. Känns som att det kommer bli en riktigt skön dag, då jag har längtat efter att få jobba lite och sen få vara lite UNFig! Just nu är jag mest bara trött, tanken var att jag skulle storhandla idag, men det kommer inte hända, får bli på torsdag då jag är ledig. Men tills dess skulle jag gärna ta emot lite tips på vad jag kan göra för vegetarisk mat! Jag funderar på att köpa quorn, men det känns lite som att fuska. Men det skulle vara trevligt med lite tips iallafall!

Känns som söndag



Jag sitter fortfarande på tåget påväg hem till Göteborg, men det känns bra, allt är i tid och jag har sovit hur bra som helst på nattåget. Men tåget är perfekt tillfälle att vara lite osvensk och faktiskt prata med ens medpassagerare. Har haft otroligt bra diskussioner om bland annat invandring, stress, att vara vegetarian och miljön. Jag har fått med mig en del boktips och jag är riktigt nöjd över vilken kupe jag fick på tåget. Tänk vad personen bredvid en på tåget, bussen kan ha för historier med sig i backfickan, ibland kan det vara väldigt fascinerande!

Påväg hem

Nu lämnar jag käraste pite för denna gång. Tåget börjar med att vara minst 15 min sent, bra start. Det har varit en trevlig helg med vänner, familj, skratt och god mat! Nu önskar jag bara sol och värme när jag kommer hem och på en svensk seger i fotbollen!


Mammas pastasås



Det är lite skönt att vara hemma då mamma fixar maten åt en. Mamma bjöd mig på pasta med en pastasås som var otroligt nyttig och god, hon hade kidneybönor, svamp, paprika, nötter, majs och lite mer i den. Den var sjukt god och det är något jag kommer laga hemma i Göteborg också! Perfekt då jag har sjukt mycket pasta, från alla som gav mig då de flyttade från wendelsberg.

Saknar er!


Banantjuven!

Häromdagen kände jag mig verkligen som en småstadstjej. Jag var inne på pressbyrån och skulle köpa lite godis till resan. Det kom in en man som gick runt i butiken. Han ställde sig bredvid frukten och jag såg hur han kollar sig runt och sedan slank det ner en banan i väskan. Där stod jag med gapande mun och såg manen helt kyligt gå ut ur butiken. Jag gjorde inget alls, för jag var så chockad. Det var så märkligt för mig, det fanns inte riktigt i min värld. Visst det var bara en banan, men jag var så chockad över att en man i 60års åldern snattade en banan. Detta var inget slusk, utan han hade en fin rock och väska. Så han hade nog inte haft några problem att betala för bananen han tog! 
Jag gick sedan fram till kassörskan

-          Den där manen i den ljusa rocken som nyss gick ut precis, hade han betalat för bananen som han tog?

-          Nej det hade han inte, vilken rackare!

-          Ja, jag blev så förvånad så jag gjorde inget, men jag tänkte att jag i alla fall kunde berätta för dig.

-          Tack, tyvärr kan jag inte göra så mycket, men det var snällt att säga till. Jag ska ha mina ögon öppna om han kommer in igen!

Men efter detta började jag fundera på hur vanligt det är att folk snattar. Jobbar ju själv i butik, så borde nog bli lite mer uppmärksam. Har du någon gång sett någon snatta något?


Humlan och Fenix




Idag har jag ätit brunch på Humlan och Fenix i Öjebyn med Frida. Det var sjukt gott och de hade väldigt bra service, för det visade sig att deras brunch innehöll väldigt mycket kött, så jag kunde ju inte riktigt äta allt. När jag frågade om de hade något speciellt för vegetarianer så sa en att de kunde fixa fram något som jag kunde äta. Så efter ett tag kom de in med vegetariska biffar och quinoasallad. Jag blir så tacksam när folk anstränger sig för att ge kunden det bästa! Så Humlan och Fenix fick många plus av mig, för biffarna var otroligt goda!

Vegetarisk pizza


Idag när jag och Heidi skulle äta lunch på stan så var vi båda sugna på pizza och jag fick då för första gången pröva en vegetarisk pizza, eftersom valde att dela på en så fick Heidi äta samma som mig. Vi valde att ha ananas, champinjoner och fetaost på den. Detta är första gången jag verkligen har saknat köttet. Men jag kanske skulle ha valt något annat på pizzan, om jag nu har några vegetarianer som läser min blogg, vad brukar ni ha på er pizza?

Till middag hade mamma lagat en otroligt god lasange, tyvärr så tog jag ingen bild på den Joakim. Men jag ska verkligen försöka bli bättre på att uppdatera hur det går med min utmaning. Jag klurar redan nu på vad nästa månads utmaning ska bli.

Jorden runt!

Jag sitter och kollar runt på nätet lite om jorden runt resor, jag är så sjukt sugen på att upptäcka hela världen, skulle lätt kunna tänka mig att vara borta ett halv år och bara resa runt i världen och se saker, någon som kan skänka mig pengar till det? Eller kanske jag kan vinna på triss? Nej just ja, jag måste vara 70+ för att lyckas med det, jag får väl jobba till mig pengarna istälelt, men det är inte heller helt fel! ;)

Kusin på ingång!

Snart ska jag gå och möta upp Heidi & Liam, ska bli kul att få träffa dem igen. Senast vi sågs var när jag var hemma vecka 7 så det är ett tag sen. Vi ska nog gå loppisen i badhusparken och sen får vi se vad vi mer hittar på. Jag kommer ha en jättebra lördag. Hoppas ni också får en trevlig dag!

En kylig student







Inget kanon väder idag då studenterna i Pite sprang ut, men det verkar har haft mer tur än Kiruna som bara hade +3 grader idag. Förra året hade vi typ +30 grader, det var inte helt fel!

Detta är första dagen sedan jag blev vegetarian jag pröva att äta ute, jag trodde att det skulle finnas mer att välja på. Det fick bli en vegetarisk toast till lunch, mycket god! Jag hade inte speciellt mycket att välja på, det var de och två andra rätter. Men jag hade en mycket trevlig lunch med Ida, det var sjukt länge sen vi sågs. Det är det sköna med att komma hem till Pite en sväng, få träffa vänner och familj. Men det känns faktiskt allt mindre som hem för mig, Göteborg blir allt mer och mer mitt hem!

Efter min lunch med Ida åkte jag till Olivia där det bjöds på studentfika. Nu ikväll blir det bara att ta det lugnt här hemma med mamma, eftersom jag är ganska trött.

Grattis till studenten Olivia!

Nu när detta inlägg publiceras, exakt i denna minut , springer Olivia ut och tar sin student! Det hon inte vet är att jag kommer stå där när hon springer ut! Jag for hit till Pite för att överraska henne lite och jag hoppas att hon blir glad av att se mig där!

Tanken var att ingen skulle få veta något om att jag kom hem, men i onsdags blev jag tvungen att berätta för mamma att jag skulle komma hem idag. Hon lät ganska överraskad på telefon när jag berätta det.
Jag stannar inte speciellt länge, jag åker tillbaka måndag kväll. Detta blir nog enda svängen hem för mig i sommar, juni och augusti kommer bli väldigt mycket jobb, så då har jag inte tid att åka upp över.


Jag älskar att överraska folk, även att bli överraskad!


Så grattis till studenten Olivia, även grattis till Anna och Maria som också tar studenten idag!! Och till alla er andra också!

Bilden är tagen av Olivia på min student förra året.

Fimpa!

Vi hade precis hittat oss perfekta platser på Timbuktus konsert på Liseberg, alla såg bra och vi var nöjda. Ett gäng ungdomar kommer upp bakom oss och något utav det första några av dem gjorde var att tända sina cigaretter. Där förstördes vår perfekta plats. Jag vände mig om mot dem och frågade om de kunde släcka sina cigaretter eftersom jag tycker det är jobbigt med rök speciellt då luften ofta är knapp i ett publikhav. En kille svarade mig lite argt att han inte skulle släcka sin cigg utan att jag fick ta och ställa mig någon annanstans. Hans kompisar höll inte riktigt med i hans svar och valde att släcka sina cigaretter, vilket jag uppskattade otroligt mycket.

Men det jag inte förstår är varför folk måste röka mitt i ett folkhav, jag förstår att det finns ett beroende som styr detta och vill man röka så fine, do it! Men det skulle vara trevligt att slippa det i publiken på en konsert. För det är inte speciellt lätt att byta plats hur som helst mitt i publiken och jag ska inte behöva ge upp min perfekta plats!

Jag vet att jag inte är den enda som tycker det är jobbigt med cigarettröken på konserter.  Nu är det högsäsong för alla konserter/festivaler runt om i Sverige och jag hoppas att ni rökare kan undvika att röka i publikerna, det är redan ont om luft där!


Utan internet

Min dator vill inte samarbeta med mig just nu, wifi har lagt av. Varför nu? Jag som har så mycket att skriva om, många tankar! Men jag kanske hinner skriva en del inlägg imorgon, för då tror jag att jag kommer komma åt en dator med internet, orkar tyvärr inte att skriva allt via mobilen. Men imorgon uppdaterar jag mer! Ha en trevlig kväll!


En kväll på Liseberg

Jag, Elisa och Jenny valde att åka till Liseberg där timbuktu spelade, sen när det var över så åkte vi lite attraktioner också! Mycket mysig nationaldag, fick till och med en svensk flagga!

Spenat & fetaostpaj

Idag orkade jag gå och handla och valde att göra pajen som jag tänkte göra igår. Ångrar inte en sekund att jag gjorde det, för pajen blev riktigt god. Det är bra nu när jag är vegetarian för jag anstränger mig till att göra nyttig och god mat. Hade jag ätit kött så hade jag nog ätit korv och makaroner eller nått liknande allt för ofta. Men det är kul att laga mat och det är bra nu när jag har mycket tid på dagarna, då jag inte jobbar jättemycket än. Men detta är en paj som jag varmt rekommenderar till alla!


Recept spenat & fetaostpaj:
Pajdeg:
100g smör
2,5 dl mjöl
2 msk vatten

Fyllning:
400g spenat
150g fetaost
100g soltorkade tomater

Äggstanning:
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar

Gör pajskalet och låt det gräddas 15 min på 200 grader. Hacka sedan fetaosten och tomaterna i mindre bitar. Fördela sedan spenaten, fetaosten och tomaterna jämnt över pajen. Häll sedan på äggstanningen och grädda i 30-40 min på 200 grader.

Sockersug

Jag vet inte vad det beror på men sen jag blev vegetarian har jag ätit mer sötsaker, de första tre dagarna vräkte jag i mig socker men jag tänkte inte riktigt på det. Det var först när jag pratade med David och han berättade att han började äta väldigt mycket socker då han var vegetarian i maj. Det var bra att han varna mig, för nu tänker jag på att inte äta så mycket socker och jag är uppmärksam på vad jag stoppar i mig.
Är detta bara något som är inom min familj eller är det fler som märkt av extra sockersug när man är vegetarian?

Man tager vad man haver

Idag när det var dags för middag var jag verkligen lat. Jag ville egentligen ha paj med spenat och fetaost, det blev istället plättar eller pannkakor som folk säger här nere i Göteborg. Men jag gjorde inte helt vanliga plättar. Dessa innehöll lite av vad jag hittade i kylen.


Recept mina plättar (1 port):
2 ägg
100 g keso
0,5 dl gräddfil
0,3 dl mjöl
lite vaniljsocker och bakpulver. 

Jag tog gräddfil istället för mjölk eftersom det var det jag hade hemma.

Lägenheten

Jag tänkte att jag kunde visa er runt i vår lägenhet. det är femte dagen vi bor här alla tillsammans nu och även om vi inte fått iordning allt så har vi kommit lång bit på vägen!



Hallen
Gästrummet


Badrum
Mitt rum
Balkongen
Mitt rum från andra hållet
Köket
Köket
Vardagsrummet
Elisa & Jennys rum

Vegetariska recept!

Jag skulle gärna vilja ha era favorit recept på vegetarisk mat!

Vegetariskt och LCHF

Min lunch igår var inte speciellt bra, jag hade inte hunnit vara och handla och jag satt barnvakt så det blev ett paket nudlar, men jag fick tänka till vilket nudelpaket jag tog, så att jag tog vegetarisk krydda.
Middagen blev dock väldigt intressant att göra, då den skulle både vara vegetarisk och LCHF, det blev tillslut en broccoligratäng. Sen åt jag kidneybönor med salsa till det, medan Elisa tillagade kyckling till. Jag valde att lägga till både paprika och soltorkade tomater i gratängen, man kan nog lägga i lite vad man vill Riktigt gott tycker jag att det blev!

Recept Broccoligratäng (4 port):
500g Fryst broccoli
2 st ägg
1 dl grädde
3 dl riven ost
1 Parprika
lite soltorkade tomater
0,5 dl keso
salt och peppar
Lägg i broccolin(och ev övriga grönsaker) i en form och blanda de övriga ingredienserna i en bunke och häll det över broccolin. Gratinera den på 225 grader i ca 15 minuter till den fått en fin färg.

Middagen

Jordgubbar och grädde till efterrätt

Hejdå Wendelsberg

Nu är det verkligen över, och jag har svårt att förstå det. Men min bok fortsätter, det är bara ett kaptiel som är klart och nu börjar ett nytt! Det är spännande då jag inte har någon aning om vad som kommer hända i detta kapitel, men jag vet att det kommer bli ett äventyr. Jag kommer nog skriva ner mina tankar om mitt år och kanske lägga upp en del bilder, men det får bli ett annat inlägg. 

Just nu sitter jag och är väldigt baknykter, men det är det helt klart värt! Hade en underbar kväll med vänner som nu är påväg mot sina nya äventyr runt om i Sverige, men jag vet att det finns tåg som kan ta mig till dem så därför är jag inte speciellt orolig över det, men det kommer kännas konstigt att inte äta frukost med alla eller bara kunna när som helst hänga med folk. Plus att nu måste jag börja laga all mat själv, lite bortskämd har jag alltid blivit under detta året. 

Tänkte att jag bjuder på en bild över hur jag såg ut igår, tack Elisa som fixa mig! :)

Frukost

Första dagen som vegetarian, frukosten var inte någon större utmaning, då jag enbart bytte ut leverpastejen mot keso och tomat. Lunchen på skolan består av fläskfilé, men jag tror det vegetariska är fyllda paprikor, det låter inte helt fel :)



lucesolare

RSS 2.0