Jag om att vara annorlunda

Många ungdomar i dagens samhälle dricker alkohol och åldern för första fyllan kryper längre och längre ner. Jag har talat med Linnea Granqvist, 17 år, ordförande i UNF i Norrbotten. Hon har valt bort alkoholen för ett nyktert liv och vill få andra unga att våga ta samma beslut.

Har du alltid varit nykterist?
-         Ja, det har jag. Mina föräldrar och mina syskon är nykterister och jag har varit medlem i UNF sedan jag var liten.

Varför är du nykterist?
-         Jag får ofta den frågan säger Linnea och ler. Svaret jag brukar ge är att jag tycker att alkohol är onödigt och jag ser vilka konsekvenser det ger i samhället. UNF är en stor del av mitt liv och jag tror faktiskt att jag inte skulle vara här idag om jag inte haft mitt engagemang i föreningen. Flera gånger när livet har gått tungt, har jag tänkt tanken ”Varför ska jag finnas egentligen” och då har UNF gett mig något att se fram emot.

Är det skillnad i bemötandet nu ifrån vad det var när du var i yngre tonåren?
-         Ja, det är ganska stor skillnad. När man var 14 år så var det en stor töntstämpel och jag fick ofta kritik från jämnåriga. Idag är folk mer positiva och många tycker att det är starkt av mig som inte faller för grupptrycket. Sedan gör det att vuxna litar på mig och det ger mig mycket frihet, säger Linnea och skrattar högt.

Funderade du på att börja dricka du då var i den åldern då grupptrycket var som störst?
-         Det gjorde jag och jag önskar att det funnits mer stöd från andra, svarar hon med en lätt suck. Jag var med i UNF men jag var inte alls lika aktiv som jag är idag.

Är det viktigt för dig att de i din umgängeskrets är nykterister?
-         Nä, men en stor del av mina vänner är nykterister. Jag umgås även med folk som dricker men jag skulle ha svårt att vara tillsammans med någon som drack mycket. Det viktigaste är dock att de accepterar mig för mitt val och för den jag är, annars vore de inte mycket till vänner.

Tar UNF upp en stor del av ditt liv och finns det något negativ med det?
-         Jag har själv valt att vara så aktiv som jag är. Det tar mycket tid men jag skulle inte göra det om jag inte tyckte att det var så kul! Men det är klart att det drabbar skolan, det gör det. Jag tror däremot att jag lär mig så mycket i och med mitt engagemang att jag får ut mer än vad jag förlorar i skolan. Hon skrattar glatt och lägger sedan till ”Ofta så tycker jag att UNF lär ut mer än vad skolan gör! I skolan har jag tillexempel aldrig lärt mig vad ordet kontrapropositionsvotering innebär!”

Har du något råd till andra ungdomar som inte vågar stå upp för vad de tycker och som ofta faller för grupptryck när det gäller alkohol?
-         Våga stå emot grupptryck och gå med i UNF såklart! Jag ser hur glöden tänds i Linneas ögon och plötsligt utbrister hon högt ”Visst du förresten att år 2009 var UNF den enda växande ungdomsorganisationen?”

 

Ja, hon är verkligen engagerad och driven. En eldsjäl som står upp för de som vågar vara annorlunda.

 

Av: Ida Berg 2010-05-26


Ida om att vara annorlunda

I dagen samhälle faller ofta ungdomar för grupptryck och vågar inte stå för vad det egentligen tycker och tänker, en som vågar det är Ida Berg, 18. Hon är troende kristen och det är ingenting hon gömmer för människorna runt om henne. Det är svårt att säga hur många som är kristna i Sverige idag, men svenska kyrkan har ca 7 miljoner medlemmar. Jag är en av dem, men jag känner mig fortfarande inte riktigt lika kristen som Ida är. Mycket eftersom hon är mer troende än vad jag är.

Har du alltid varit troende kristen?
Ida funderar ett tag innan hon ger mig svaret, på sätt och vis. Jag frågar hur hon menar. Jag är uppväxt i en kristen familj, har alltid gått i kyrkan. Men skulle nog svarat nej på frågan ”är du kristen?” Innan jag fyllde 15, mycket på grund av grupptrycket.

Har du någon gång funderat på att sluta vara kristen?
Ja, det har jag väl, jag tror att jag alltid kommer att ha tvivel. En stor del är faktiskt att ifrågasätta det jag tror på, det gör att jag blir starkare i min tro.

Känner du att folk behandlar dig annorlunda för att du är kristen?
Hon skrattar till lite och säger, många börjar ofta prata om deras tankar om gud och tror ibland att jag är värsta experten på det området. Men annars märker jag inte så stor skillnad.

Många brukar vara mycket för att deras religion är den enda rätta, är din religion den enda rätta?
Ida tar omedvetet i korset som hänger runt hennes hals och funderar ett tag. För mig är min tro den rätta. Enligt mig finns det en sanning, men flera vägar till den tillägger hon. Jag tycker om religioner som är baserade på kärlek säger Ida med ett leende på läpparna.

Vad har kyrkan gett dig?
Jobb säger hon direkt och skrattar till. Nej, jag bara skojade. Det har gett mig väldigt mycket, en tryggplats att vara på, många nya kompisar. Jag har även lärt mig att känna mig hemma överallt. Går på en gudstjänst i Frankrike så känner jag mig fortfarande hemma, kyrkan blir till ett hem som finns i hela världen. Min tro på Gud ger mitt liv mening varje dag och att veta att jag alltid är älskad hjälper mig varje dag. Jag tror också att mitt engagemang i Kyrkans Unga (Ida har varit ordförande i föreningen i Piteå i två år och även suttit med i distriktsstyrelsen) har gjort mig till en säkrare ledare. Det är inga problem att stå framför en klass och redovisa, när man ensam debatterat val av Gudtjänstordning mot 200 andra! Säger hon med ett skratt.  

Spelar det någon roll om människorna i din umgängeskrets är kristna?
Nej, men det är viktigt att man har samma värderingar och att de accepterar mitt val här i livet, jag accepterar deras val, säger Ida glatt. 

Ida tittar på klockan, jag ser att hon är lite stressad eftersom hon snart ska iväg och jobba. Hon är ledare för en grupp i kyrkan för ungdomar med speciella behov, där de idag ska äta tacos och baka kladdkaka, berättar hon för mig och ser lite smått hungrig ut.

 

Av: Linnea Granqvist 2010-05-26


Jag ska pröva något nytt

Nu ska jag försöka börja använda mig av kategorier här på bloggen, har varit väldigt dålig på det.. Har som inte har någon ork till att fixa just den grejen.. Men nu har jag 3 kategorier iallafall, allmänt, UNF och Repotage. Ska försöka få fler kategorier sen också :)

Jag har nyss gjort prov iallafall, det gick kanske ganska bra om jag har tur.. Senare idag ska jag dra till Umeå på brännbollsyran!! Komigen nu, vi ska vinna hejna!!

vrålhungrig!

just nu sitter jag och är vädligt hungrig, har bara ätit frukost idag.. Men snart får jag äta den underbart goda maten på Wendelsberg! Tågresan hit gick bra, tur att man hade lite folk att smsa med :)
Nu vet ni att jag lever iallafall, nu ska jag äta så att jag kan fortsätta leva :)

Sommaren är här!


Nu känns det verkligen som att det är sommar, det har de gjort den senaste veckan. Idag hade vi NP i matte D, det gick faktiskt helt okej för mig.. fast det brukar ha gå dåligt när jag tror att det har gått bra. Om en timme ska jag bege mig till Älvsbyn för att sedan ta tåget till Göteborg där jag ska tillbringa min helg! Hoppas jag hittar det jag vill shoppa också, sen blir det kul att träffa både gamla och ny vänner. :)
På bilden är det Ida, från när vi solade idag efter att ha gjort klart ännu en mattekurs! Bara matte E kvar nu! ;D

Vad ska du göra i helgen?

Grillning

Kom för ett tag sen hem från UNF, där vi idag grillade hamburgare, mycket gott. Sen fanns det massa godis att äta också, så de andra satt och åt det, men jag åt såklart inget ^^
Nu ska jag lägga mig och se på lite film, sen blir det sova. Ska offra min sovmorgon och fara ut och springa ;)

10 maj

Har precis redigera klart mina bilder, det är väldigt många bilder som ska tas till en fotouppgift. Våran nästa uppgift är att välja ut en bra låt och ta 3 st bilder till den låten.. Jag vet inte alls vilken låt jag ska ta, har du något förslag?


Ljust ute

Klockan är snart 4 på morgonen och jag borde verkligen sova. Ikväll var jag med lite folk, väldigt trevligt :) Här kommer lite bilder från kvällen.

Det känns inte riktigt som att jag och Ida var de bästa på att grilla i början, men det blev grymt gott! :D Måste även säga förlåt till min grannar, hoppas jag inte har rökskada er :P


Sen drog vi en sväng till Pite havsbad. På bilden, Maria som fyllde 18 som står i ett jättestort fotspår :)


Haha, så söta vi är :) Vi lekte lite när vi kom tillbaka hem till mig! :)

Nu blir det sägen för mig, sov gott! :)

Klar! - det tog ju bara ett halv år.

I november började jag läsa boken "Så länge vi båda andas". Idag har jag läst ut den, snacka om att det tog ett tag.. Det sjuka är också att jag har kunnat låna om den hela tiden. Det har varit så pinsamt att gå dit och fråga om jag kan få låna om den, så nu hade jag verkligen bestämt mig att jag skulle läsa ut den innan den skulle vara tvungen att lånas om igen.
Vad tyckte jag om den då? Jodå, den var bra.. Tycker dock slutet var lite dåligt, men jag har hört att det kanske ska komma en femte bok. Den ska då inte få ta ett halv år att läsa!

Nervös

Tiden har gått så jäkla fort idag :O Men jag har pluggat lite matte inför imorgon iallafall. Sen så har jag hunnit vara ute och övningsköra lite också.. Det gick väl lite sådär. Imorgon har jag min första körlektion, HJÄLP, jag är jättenervös och jag vill inte verka dålig när jag är på min första lektion :S Lektionen är imorgon halv åtta så måste börja gå och lägga mig typ nu.. Ni får sova så gott :)

One thing left!

En sak kvar att göra, ska sätta mig med det nu.

Vad ska jag äta?

Har ganska nyss kommit hem från skolan, och nu så ska jag sätta mig ner och skriva ett arbete som ska vara inne imorgon.. Jobbigt värre. Men bara jag börjar så tror jag att det går bra. Jag ska även hinna laga mat, boka resor till göteborg, fara ut och jogga och plugga lite matte. Men jag tror faktiskt på mig själv idag!! Jag kommer hinna allt det här! :D 


Jag sitter just nu och lyssnar på lite musik från GLEE, får ha det i bakgrunden när jag pluggar :)

Har du tips på vad jag kan äta till middag?

Click, CLICK!!

ÅÅh vad jag hatar att montera ihop saker med dåliga instruktioner :O Jag och min kära mor har precis monterat ihop en såkallad garden box, som vi ska kunna ha sommarsaker i.. Det tog en jävla tid, för att instruktionerna var så dåliga.. det var en dålig bild på sakerna man skulle sätta ihop och sen så stod det bara click, click!  Kan det bli sämre förklarat? :P Men nu sitter jag och tröst äter med en kärleksmums, mycket gott ;)

Idag har jag haft sovmorgon till 13.20 men steg ändå upp tidigt eftersom jag skulle ringa till någon som kanske kan ge mig jobb och sen så var jag ute och sprang/gick med Ida! :D Sedan blev det lunch med Frida och Ida på stan, och en liten glass till efterrätt ;) När jag kom hem frågade heidi om jag skulle med ut och gå, så då blev det att jag for ut igen, så känner som att jag har varit ganska hurtig! 
Sen har jag försökt få en bra ego bild ^^ Men det gick ju som det gick..  Här får ni se 2 bilder ;PNu ska jag snart börja röra mig mot sängen, eller kanske mer lägga mig ner i sängen, eftersom jag redan sitter i sängen ^^


lucesolare

RSS 2.0